Mora träsk

Mora träsk är ju helt underbara. Varför hade jag glömt det? Nåja, håller på att åtgärda saken och uppdaterar mig på lite barnlåtar som man en gång har kunnat men tyvärr glömt. Så nu poppas det barnmusik på hög nivå här hemma. Dessutom så kan ju knodden höra redan nu, så det är lika bra att spela lite för h*n, vore ju inte helt fel om h*n får lite musikintresse.

Idag var det första dagen på praktiken. Det kommer att bli en spännande tid. Det är två klasser som har slagits samman, ena halvan känner jag sen tidigare och andra halvan är nya ansikten. Med tanke på detta så är det också ett annat sätt som lärarna använder för att undervisa. Helt perfekt för mig att se lite andra perspektiv också, men ändå ha samma underbara handledare som tidigare. Vet inte varför jag var nervös inför praktiken tidigare. Det kommer bli jättekul!

Strax ska vi iväg och kika på en barnvagn och lite andra barnsaker. Jag tror det kommer kännas lite skumt att ha en barnvagn ståendes här hemma innan knodden kommit. Som att ha köpt en leksaksvagn men som vuxenleksak... för det kommer ju inte att ligga en knodd där än på ett tag ändå.

/Malin

P.S Ett enkelt sätt att göra något för våran regnskog: http://ettklickforskogen.se/
Lägg in som startsida!

Magbild

Så är ännu en helg förbi. Vi har haft besök av Johannes föräldrar och som alltid var det jättetrevligt. Det blev god mat och bastu både fredag och lördag. Under lördagen var Johannes pappa på möte och vi övriga sprang på stan, hade inte så mycket som behövde uträttas och det som skulle uträttas gick inte för det var slut på varorna. Jajja. På lördag kväll blev det att dansa lindy hop till livemusik. Riktigt kul, som vanligt förstås.

Hmm... och här kommer bilden jag utlovade för några dagar sedan. Passade på att ta några kort innan vi åkte och dansa. 


Magen v32+3

Ids inte skriva något mer nu, ska göra lite annat innan jag går och lägger mig. Börjar bli lite rastlös eftersom jag har suttit halva kvällen utan att göra någonting alls.

/Malin

På riktigt

Matbackarna tar slut alldeles för fort, trots de storkok vi har gjort. Känns dessutom som om det bara är jag som har ätit av dem, men så är nog inte fallet. Även om jag knappt sett honom på en vecka så tror jag att det bor en till här i lägenheten som gärna mumsar av matbackarna. Ska bli skönt att hans beredskap tar slut i morgon bitti. När jag kliver upp för skola så ligger han och sover, när jag går och lägger mig är han på jobbet. Som sagt, längtar till imorgon kväll då jag får träffa honom ordentligt.

Sen, alla som frågar hur stor jag blivit och om jag inte kan lägga upp en bild här på bloggen... det kommer upp en imorgon förhoppningsvis. Det hänger ihop med att Johannes ska få ta kortet först och som sagt så har jag inte träffat honom på ett tag.

Praktikkursen har satt igång nu och förhoppningsvis hinner jag göra klart nästan hela innan det är dags för knodden att dyka upp. Börjar längta mer och mer nu och inser att det faktiskt är på riktigt. Vad annars skulle det vara när man jämt måste upp och kissa mitt i natten, och känner massa bök i magen så fort man ska lägga sig till rätta. (Antar att knodden också måste hitta en vettigare position när jag har vridit mig)

Nu, laga mat...trååååkigt.

/Malin

Året som var

Här kommer anledningen till att mitt blogginlägg har dröjt ett bra tag. Jag gav mig den på att göra en liten tillbakablick på året som var, till det ville jag hitta foton men framförallt var jag tvungen att kolla igenom kalendern. För vad har jag egentligen gjort under ett helt år? Svaret var lättare att hitta än kort till allt, men, nu får det vara så. Förutom all dans, fotbollsträning, plugg och jobbande så har jag faktiskt hunnit med en hel del annat...

Mitt 2008

Riktig vinter

Året började rätt lugnt men i mars började det hända saker. Som traditionen bjuder så åkte vi upp till Pjeski under påsken. Det traditionella Pjeskispelen gick av stapeln, massa skoteråkande och lite skidåkande fick också plats under de dagarna. En av höjdarna var den snökoja vi ungdomar stod för. Vi grävde helt enkelt ner oss i snön, satte ett tak av grankvistar och när mörkret föll fick övriga komma med för lite mys kring en en eldstad som utgjorde kojans centrum.

Jag i en typisk londontelefonkur Paraplyet var inte av bästa kvalisort.

Efter påsken var det dags för London att ta emot mig för första gången. Anledningen var att en modig syster hade fått för sig att jobba där ett halvår. Självklart var jag ju tvungen att se hur hon hade det. Vi hann med de flesta turistattraktionerna under en dag. Tyvärr var inte vädret det bästa och vi hade inte heller världens bästa paraply...

I april läste jag en kurs inom lärarutbildningen som hette "Utomhusdidaktik - från fjäll till hav". Det var ett underbart gäng att vara med. Under en obligatorsik veckas vistelse i Ammarnäs passade jag på att bygga mig en "snöka" (typ en bivack) med hjälp av Birgitta. Det tog en hel dag och därefter kunde jag njuta av att sova min första natt instängd i snö. Det visade sig att vi valde rätt natt att sova ute. Morgonen därpå hade några som sov i huset drabbats av magsjuka.



I juni var det dags att flytta. Efter tre år på Ersboda, ett fint område men fem kilometer till universitetet, alldelens för långt bort från det mesta och en tvåa som började bli för trång, så var det dags att flytta in i en trea på Nydalahöjd. Vi kände oss hemma direkt när vi såg lägenheten och konstaterade att det mest troligt berodde på köksluckorna.


Ultraljudsbild på våran knodd

Juni bestod av fler förändringar, som vi i och för sig fick reda på först i juli. Det hade flyttat in en liten knodd i min mage. Varken jag och Johannes vågade riktigt tro på det, så vi konstaterade plusset på graviditetstestet och väntade tolv veckor innan vi verkligen vågade tro att det var sant.

Samma dag som plusset dök upp, åkte vi iväg till 2008 års upplaga av Herränglägret, och självklart var det superkul.


 Grekland Solnedgång i Grekland

Augusti månad tog oss till Grekland och ön Lesvos. Där spenderades en vecka med Johannes föräldrar samt hans bror och sambo. Skönt med riktig sommarvärme. Första kvällen där passade vi på att berätta våran hemlighet, lite för tidigt egentligen men det hade varit svårt att tacka nej till alkohol och hitta på ursäkter varför jag helt plötsligt inte ville ha fetaost under en hel vecka tillsammans. Alla blev förstås jätteglada. Jag tyckte det kändes lite konstigt att berätta något som man själv inte riktigt hade förstått, men det var skönt med så positiva reaktioner.

Direkt efter Lesvosveckan åkte jag iväg till Tina som guidade mig runt hela Skåne. Första gången jag var där, men det är absolut inte sista! Måste dit igen, dessutom komma ihåg att ta med mig kameran. Har så många och fina "mentala" bilder därifrån. Ett underbart landskap! Under dessa dagar bodde jag också hos Tinas familj, de var jättetrevliga och jag kände mig lite elak som var tvungen att säga att jag inte tyckte om fisk och dessutom petade bort fetaosten från salladen. De fick förklaringen i efterhand.

September månad tar vid och vårat fotbollslag lyckas vinna serien! Div 3 nästa och jag lär vara en av åskådarna på läktaren nu till sommaren. Kanske kanske kanske jag kan börja träna lite smått också.

Till septembers framgångar hör också mitt MC-kort. Om jag vågar köra något till sommaren återstår att se... Nu har jag ett kort i alla fall!

Under hösten passade jag även på att lära mig steppa. Nu vet jag att det inte blir så mycket mer av den varan för min del. Det var rätt kul, men ingenting jag fastnade för.

Jaaa, det var mitt 2008. Jag har inte avlagt några löften inför 2009, det kommande året blir spännande nog ändå. Det kommer att innehålla en hel del "för första gången" saker. Dessutom kommer det inte handla om mig och Johannes något mer, det kommer handla om våran lilla familj.


/Malin



Moralkaka...men ändå...

7 000 svenskar dör varje år


En cigarett innehåller 4 700 olika ämnen, minst 50 av dem är cancerframkallande. I röken finns bland annat: Kolmonoxid, en osynlig och luktfri gas som ökar risken för hjärt-och kärlsjukdomar.

Ammoniak, ett frätande ämne som finns i gödningsmedel och rengöringsmedel. Vätecyanid, ett färglöst gift som har använts för att avrätta människor i gaskammare. I cigarettrök finns bland annat också bly, ammoniak, kvicksilver samt arsenik.


Sjutusen människor dör av tobaksrelaterade sjukdomar varje år, det är som om alla i Mullsjö skulle utplånas varje år.

Mellan 1986 och 2006 ökade antalet döda i lungcancer med 70 procent. Samtidigt minskade antalet döda män med elva procent.


Kvinnor är speciellt utsatta


Rökande kvinnor löper dubbelt så stor risk att dö i en krans- eller kärlsjukdom.

Om rökning och p-pillerbruk kombineras ökar risken tiofalt för att kvinnan ska dö i hjärtinfarkt eller hjärnblödning.

De åldras i förtid. Kvinnans hy blir lättare rynkig och gråaktig.

Menstruationsstörningar är vanligare och mensen upphör också tidigare.

Rökningen ökar risken för ofrivillig barnlöshet.

Efter klimakteriet ökas benskörheten på grund av rökning. Cancer i livmoderhalsen är också en stor risk.



Det händer när man har rökt sista cigaretten 

Det finns hopp!

20 minuter Blodtryck och plus går ned till normal nivå. Temperaturen i händer och fötter ökar till det normala.

Åtta timmar Koldioxidhalten i blodet återgår till normal nivå. Syrehalten i blodet blir normal.

24 timmar Riskerna för hjärtinfarkt minskar.

48 timmar Nervtrådarna börjar sin återväxt och lukt- och smaksinnet ökar.

Två veckor till tre månader Blodcirkulationen förbättras, det blir lättare att promenera och lungkapaciteten blir bättre.

En till nio månader Hosta, risk för blodpropp, trötthet och andningssvårigheter avtar. Flimmerhåren kommer tillbaka i lungorna. De hjälper till att ta hand om slem, vilket rensar lungorna och minskar infektionsriskerna. Kroppens totala energi förbättras.

Ett år Överhängande risk för kärlkranssjukdomar är hälften av en rökares.

Fem år Dödligheten i lungcancer för de medelålders som rökt ett paket om dagen har minskat till hälften. Risken för hjärnblödning är lika liten som hos en icke-rökare efter 5-15 år efter rökslut. Risk för cancer i mun, hals och matstrupe är hälften av en rökares.

Tio år Lungcancerdödligheten lika med en icke-rökares. Celler som är förstadium till cancer återställs.

Källor: "Kidnappad hjärna", Tobaksfakta.org



Taget från aftonbladet.se 2009-01-14
Notera att aftonbladet har använt sig av en källhänvisning, därmed kan artikeln tas lite mer på allvar än andra artiklar därifrån.


Det kommer ett vanligt blogginlägg också, men inte ikväll. Ikväll ska hemtentan bli klar. Kände bara att jag ville dela med mig lite av ngt som blev en tankeväckare för mig. Och då har jag inte ens provat röka.

/Malin


RSS 2.0